Här berättar vi allt du behöver veta om appar, och vad du kan göra med dem.

   

Var uppmärksam på appar!   arrow

När vårt användande av appar utökas och blir en självklar del av vardagen för det med sig vissa saker. Att företag med agendor som inte är helt rumsrena dyker upp på marknaden är någonting man krasst får räka med och förbereda sig för. Vi minns alla historian om hur ett barn köpt smurf-jordgubbar för tusentals kronor på sin förälders iPhone, och hur de sedan inte fick tillbaka pengarna från företaget som tyckte allt var i sin ordning. Det finns saker vi kan göra för att undvika att hamna i de här situationerna, och här är några av dem.

  • Låt inte dina barn använda din smartphone obevakat! De förstår inte att det handlar om riktiga pengar. Om möjligt, se till att de appar barnen använder inte är kopplade till kreditkortet.
  • Läs igenom användaravtal! Vi kan läsa om hur Datainspektionen varnar för appar som samlar in en massa information om oss som vi sedan inte vet hur de tänker använda. Så se till att läsa igenom avtalet och ladda inte ner appen om du ser något misstänkt. Du klarar dig utan appen också, bättre att vara säker.
  • Rensa bland dina appar regelbundet. Genom att ta bort sådana som du inte använder lösgör du inte bara utrymme, du blir också av med sådana som kanske samlar på sig information om dig.

Ta hjälp av andra
Nuförtiden finns det en stor medvetenhet bland folk och genom att tillsammans hålla koll på vad som händer i avtalen runt dina appar är det ett sätt att skydda sig, oavsett om ni har en iPhone, Samsung Galaxy S3 eller en HTC. Det gäller att vara solidarisk. När Instagram nyligen ändrade sitt användaravtal till det sämre gaddade folk ihop sig och lät Instagram veta att de inte tyckte det var okej, med följden att användaravtalet justerades. Tilsammans är man starkare, och därför är det så viktigt att hålla ihop i de här frågorna. Upptäcker du någonting underligt i ett användaravtal, gör dina bekanta uppmärksamma på det, och sprid det hejvilt på sociala medier och liknande så ska du se att det får effekt. Givetvis ska du också vända dig direkt till företaget, men med en bloggbävning i ryggen blir ditt budskap kraftfullare.