Här berättar vi allt du behöver veta om appar, och vad du kan göra med dem.

   

Tamagotchins comeback i app   arrow

När det kommer till teknik är det precis som med allt annat: trender kommer, trender försvinner och kommer sedan tillbaka igen. En grej som under 1990-talet blev en storhit var Tamagotchin – och nu har den kommit tillbaka och slagit igenom igen, fast i appform.

Årets nyheter på CES elektronikmässa var bland annat Mucktuck Monsters som kallats för en modern version av nittiotalets Tamagotchi, vilket vi tidigare skrivit om. Men denna är inte den enda versionen av den kära leksaken som finns på marknaden. Redan för några år sedan fick Tamagotchin liv igen, och då genom att komma i appform.

”Tamagotchin är en elektronisk leksak från Japan som lanserades 1996. Spelet går ut på att ta hand om ett litet djur genom att mata och underhålla den lilla krabaten. Om man sköter sin tamagotchi håller den sig vid liv och förmedlar känslor genom den lilla LCD-displayen.” läs mer.

Nu finns alltså både leksaken som app och i sin ursprungsversion, vilket dess tillverkare släppte edan 2014, och även i den nya versionen av husdjuret men med nytt namn. Och det kanske inte är så konstigt att man satsar på just denna leksak. Enligt utsago ska den nämligen ha sålts över 80 miljoner enheter sedan Tamagotchin lanserades och i Sverige kom den till och med att utses till årets julklapp 1997 och fick därför statusen att vara en representant för samtiden då.

App, original och modern

Alla olika versioner av Tamagotchin finns till försäljning idag. Apparna finns både för iPhones och andra smartphones såsom Android, och själva originalet hittar man i både teknikshopar och i leksaksaffärer då dessa faktiskt riktar sig både till barn och nostalgiska vuxna. Den moderna versionen är dock inte riktigt ute på marknaden än – men vi tippar på att den också är här inom kort.