Här berättar vi allt du behöver veta om appar, och vad du kan göra med dem.

   

Floppar och nostalgi   arrow

Det finns mycket smart när det kommer till appar, mobiltelefoni och telefoni i sin helhet. Men historien bjuder också på en hel del floppar.

 

Det finns inte bara smarta appar, det finns dessutom gått om smarta telefonilösningar, inte minst med tanke på IP-växel från Uno Telefoni med operatörsavtal och hårdvara på samma ställe som växel.

 

Men vilka är mobilerna vi minns, liksom annat från 90-talet och det tidiga 00-talet?

 

I en artikel i Café går det att läsa mer om klassiska telefoner som var sjukt coola på sin tid och som många av oss minns med nostalgi. Att bara kunna byta skal på mobilen var tufft, att sedan även ha en mobilkamera – det var ren och skär lyx. På den tiden kallades mobil ofta för lur eller nalle och smartphone var det ingen som hade hört talas om.

 

Några av favoriterna från den tiden var, förutom jazzbyxor, Furbies och hockeybilder som nämns i Veckorevyn, en hel del klassiska mobiltelefoner. Bland andra dessa guldkorn:

 

  • Nokia 5110, en mobil som alla bytte skal på så ofta de kunde för att vara ”unika”
  • Samsung SCH V200, den första mobilen som hade en kamera
  • Motorola DynaTac 8000X, världens första mobiltelefon som tog 10 timmar att ladda
  • Ericsson R310, den så kallade hajfenan som var tålig och färgstark
  • Nokia 3310, kanske världens mest sålda telefon innan smartphones intog scenen
  • Siemens SL45, kom 2001 och var en av de första mobilerna där du kunde lyssna på musik med mp3-filer

 

Floppar som går till historien

Det finns sedan ett antal mobiler som vi inte minns lika väl, kanske mest på grund av att de floppade. I M3 IDG.se går det att läsa om de där designmissarna som gjorde att försäljningen uteblev. Det är nämligen så att design inte alltid är enkelt, uppenbarligen. Några av de minst säljande mobilerna kostade flera miljoner dollar att utveckla, men såldes sedan bara i en månad. En sådan variant var till exempel LG Flex med knarrande, böjd design. En annan är den numera nästan kultförklarade Nokia N-Gage från 2003. Här skulle den finska mobiljätten konkurrera med riktiga spelföretag som Nintento och resultatet blev en mobil som varken dög som spelmaskin eller som telefon. En riktig flopp med andra ord. Andra riktiga floppar var Microsoft Zune från 2006, ryska Yotaphone 2 från 2014 med två skärmar och Microsoft Kin som kostade en miljard att utveckla och såldes i mindre än en månad.