Här berättar vi allt du behöver veta om appar, och vad du kan göra med dem.

   

Apparna förenklar vardagen   arrow

En app är ett program som är gjort för att köras på en smartphone av något slag, som Blackberry, Iphone eller en Android- eller Windows Phone-telefon. De första apparna erbjöd funktioner som kalender, e-mail, aktiekurser och väderprognoser. Men konsumenternas krav ökade snabbt, och idag finns appar för nästan vilka behov som helst. Det finns t.ex. språkkurser och kodeditorer utformade som appar. Eftersom man har lite tid över lite då och då så är många appar anpassade för att användas på detta sätt, till exempel göra ett drag i ett spel när man väntar på bussen.

De flesta moderna mobiltelefoner har en inbyggd mottagare som gör att man kan använda navigationssystemet GPS. Det här gör att appar kan använda sig av användarens position för många olika ändamål. Det kan handla om att hitta närmaste bankomat, busshållplats eller offentliga toalett, eller om att spela ett spel som hämtar information från omgivningen. Till exempel kan man få poäng när man befinner sig på ett speciellt ställe. Eller så kan man helt enkelt se var ens vänner befinner sig.

Var hittar man appar?

Vanligen laddar man ner apparna via en speciell portal eller virtuell butik. Den första portal av denna typ som öppnade var Apples App Store. Den öppnades 10 juni 2008, en dag före lanseringen av Iphone 3G. I januari 2013 fanns 800 000 appar tillgängliga, och dessa hade laddats ner 40 miljarder gånger. En del av apparna är gratis, medan andra kostar pengar. Populärast i den förra kategorin är, föga förvånande, Facebook-appen, och i betalkategorin är det spelet Angry Birds, utvecklat av finländska Rovio. Angry Birds har blivit en sådan succé att spelet utvecklats till ett helt litet universum, innehållandes flera spel till olika plattformar, och även några attraktioner inspirerade av spelet på nöjesfältet Särkänniemi i Tammerfors.

Sammantaget har apparna gjort många människors liv lite enklare och lite roligare.