Här berättar vi allt du behöver veta om appar, och vad du kan göra med dem.

   

Appar för att hitta   arrow

Apple är ett företag som många beundrar eller rent av dyrkar, men de flesta kan nog enas om att inte ens de gör allting rätt. Ett av de största misstagen företaget i Cupertino gjort var att ta bort Google Maps från sitt mobila operativsystem, och ersätta det med en egen kart-app. Frågan är när som någon app blev så sågad som Apples kartor blev. Som ett exempel kan nämnas att appen placerade Burger King vid Odenplan i Stockholm inne i Gustav Vasa kyrka.

I en stad som Stockholm klarar man sig kanske utan Google Maps. Stockholm är inte så stort, och dessutom har gatorna namn, som för det mesta står att läsa klart och tydligt på skyltar i varje gathörn. De flesta gator är dessutom raka och breda. Men i exempelvis Tokyo är det en helt annan femma. Där har de allra flesta gator inte namn. Det japanska adressystemet skiljer sig därför från det västerländska, och anger stadsdel (i större städer), och sedan numret på distriktet inom stadsdelen, kvarterets nummer och byggnadens nummer. Dessa nummer är inte alltid helt logiskt ordnade.

Om man skulle tillämpa samma system i Stockholm skulle en adress kunna se ut så här:

Karl Karlsson
Birkastan 3-5-2
Vasastan
Stockholm

Karl Karlsson bor alltså i staden Stockholm, stadsdelen Birkastan, tredje distriktet inom Birkastan, i hus nummer 2 i kvarter nummer fem. Detta skulle kanske motsvara Rörstrandsgatan 25. För att göra det ytterligare mer komplicerat så har vissa japanska städer egna adressystem.
Hur man hittade i Japans större städer innan smartphones slog igenom, och folk fick tillgång till Google Maps, är en fråga som alla västerlänningar som någonsin har besökt Tokyo nog har ställt sig någon gång. För turisten är Google Maps nästan ett måste. Visst kan man köpa en turistkarta, men ska man gå till fots kommer den inte att räcka långt. I så fall måste man köpa en karta för var och en av Tokyos 23 kommuner. Det blir tungt i packningen.

Alternativ till Google Maps

Google är ett företag som man kan säga mycket om, positivt såväl som negativt. Alla känner sig inte bekväma med att dela med sig om av data om sin position till denna IT-jätte från Kalifornien. Som tur är finns det alternativ. För att använda mobiltelefonens GPS-funktion behöver man nämligen inte vara uppkopplad mot 3G-nätet. Dessutom kan man dra nytta av projektet Open Street Map, där frivilliga bidrar med kartor över olika platser i världen. Det finns appar som baseras på detta system, och genom vilka man kan ladda ned kartor när man har en uppkoppling för att sedan orientera sig med kartorna även när man är offline.

En sådan app är Citymaps2go, som kanske inte riktigt håller samma kvalitet som Google Maps. För det mesta är den dock fullt tillräcklig. Dessutom fungerar den utan uppkoppling. Att vara uppkopplad är mycket dyrt om man använder sitt svenska abonnemang utomlands, och i en del länder går det inte heller att skaffa ett tillfälligt 3G-abonnemang till ett rimligt pris. Då är Citymaps2go en räddande ängel.