Här berättar vi allt du behöver veta om appar, och vad du kan göra med dem.

   

Appar av olika slag   arrow

Eftersom det finns så otroligt många appar av olika slag går det inte att göra någon uttömmande lista över dem. Det de flesta människor gör när de har skaffat en smartphone är att de efterlyser tips på appar på Facebook eller liknande, och snart trillar förslagen in. Ska man göra någon sorts översikt över vilka appar som finns får man troligen börja med att dela in dem efter typ, med utgångspunkt i vad de är baserade på.

  • Appar baserade på funktioner är sådana som främst fyller en funktion som är enkel att förklara. Hit hör appar för att skicka och ta emot e-post, kalenderappar och att göra-listor.
  • Appar baserade på sajter tar funktionerna från en populär sajt och integrerar dem i ett specialgjort program. Facebook, den populäraste gratisappen av alla, går även att använda i webbläsaren. Andra exempel är Twitter och köp-och sälj-appar som Blocket, Ebay och Tradera. Alla dessa har sim förlaga på world wide web. Dessa appar har för det mesta samma funktioner som webbsajten.
  • Appar baserade på desktop-program, som Photoshop, Skitch och Spotify. Även här försöker man bibehålla så många funktioner som möjligt.
  • Appar utan förlaga. Några av de allra mest populära apparna saknar förlaga på annat håll, utan är skapade direkt för telefonerna. Två exempel är Instagram och Wordfeud, som båda bygger på det faktum att telefonen nästan alltid finns tillgänglig. En del av dessa appar blir med tiden så populära att utvecklarna gör dem tillgängliga på annat håll, antingen på webben eller som desktop-applikationer. På detta sätt kan även de som inte har en smartphone använda dem.